Рок групата Rammstein успя да предизвика нацистки скандал с новият си видеоклип, предадоха световните медии. Бандата се готви да пусне нов албум за първи път от осем години, като премиерата му ще бъде на 17 май.

Скандалът се заформи малко след като беше публикувано кратко промо видео, в което се виждат членовете на групата облечени като евреи в концентрационен лагер с бесилки около вратовете си.

Един от тях на гърдите си има пришита звездата на Давид – жълтата звезда, с която са били обозначавани хората от еврейски произход по време на Холокоста.

Снимка: Screenshot / YouTube

“С това видео Rammstein прекрачиха линията. Използването и превръщането на Холокоста в нещо тривиално е безотговорно”, коментира бившият президент на Централния съвет на евреите в Германия Шарлот Кноблох.

Настоящият президент на организацията Йозеф Шрустер определи видеоклипът като “безвкусна експлоатация на артистичната свобода”.

Много потребители онлайн също изразиха недоволството си от внушенията на видеоклипа.

От групата все още не са направили официален коментар относно изказванията, а публикуваха цялото видео към песента Deutschland в официалния си канал в YouTube. В него става ясен и контекстът на въпросните кадри.

Режисьорът съчетава различни епохи от насилственото минало на Германия, като включва и нацисткия режим. На въпросната сцена групата е подготвена за екзекуция чрез обесване, като пред тях е застанал офицер от нацистката армия, на чиято ръка се вижда и свастиката.

Снимка: Screenshot / YouTube

От припева на песента все пак става ясно, че групата цели да критикува миналото на родната си страна.

Цялото видео не е подходящо за всички зрители.