Роботите влизат в битката срещу разпространението на COVID-19 в Аржентина. Машината излъчва силна ултравиолетова светлина, а целта е да дезинфектира обществени пространства. 

Градският транспорт е първото място, на което се използва новото изобретение. Роботът облъчва с UV светлина както седалките и дръжките, така и подовете на превозните средства. 

Снимка: Reuters

Разработчиците обясниха, че светлината, излъчвана от цилиндричния робот, унищожава ДНК на бактерии и РНК на вируси, като така се ограничава разпространението. Според Световната здравна организация традиционните методи на дезинфекция са около 60% ефективни, защото не се обхваща цялата площ на повърхностите.

 Създателите на UV машината твърдят, че светлината прониква навсякъде и нивото на дезинфекция е 99%. Идеята им дошла след разговор с лекар, който им разказал, че използват ултравиолетова светлина в болниците, където се лекуват пациенти с COVID-19. 

Снимка: Reuters

Разработчиците посочват, че чрез робота не само има по-добро ниво на дезинфекция, но и се предпазват чистачите. Допълват, че вече имат поръчки от цял свят за тяхното изобретение. 

В Аржентина има регистрирани около 4 450 случая на заразени с коронавирус пациенти и около 220 жертви.