Хакерска група дари открадната криптовалута за благотворителност. Това се случва за първи път в света на киберпрестъпленията и остави експертите озадачени, пише Би Би Си.

Според „Робин Худ“ хакерите те са изнудили милиони долари от различни компании, защото „искат да направят света по-добро място“.

В публикация онлайн хакерите пуснаха и разписка на дарение от 10 хил. долара в биткойни за две благотворителни организации. От едната вече заявиха, че няма да задържат дарението.

Необичайните хакерски атаки поставят редица нови въпроси за моралността и легалността на такива действия. В блог пост от 13 октомври, хакерската група заяви, че ще напада единствено големи и богати компании. Софтуерът, създаден от тях, взима за заложник компютърните системи на фирмите докато не бъде заплатен откуп.

„Смятаме, че е честно една част от парите на тези компании да отидат за благотворителност. Колкото и да смятате, че работата ни е лоша, ние сме щастливи да знаем, че сме помогнали да променим нечий живот“, пишат киберпрестъпниците.

Експерти коментират, че това е първият известен случай, в който с помощта на нелегално хакерство се даряват средства за благотворителност.