Сър Ричард Брансън, един от най-успешните британски предприемачи, изнесе в София лекция, в която разказа за личния си опит по пътя към успеха, за иновациите и устойчивото развитие на бизнеса и икономиката.

„Надявам се да съм полезен. Това е първият път, в който идвам в България, и се надявам да си прекараме чудесно“, каза милионерът при пристигането си.

„Имам и известен български приятел – Григор, тенисиста. Аз съм най-големият му фен“, коментира още той.

Водещият на предаването „120 минути“ по bTV Светослав Иванов разговаря с Брансън преди лекцията му. На въпроса кое е по-важното – парите или тръпката от бизнеса, милиардерът отговори така: „Никога не съм започвал бизнес с мисълта как ще направя пари. Винаги съм бил подтикван от чувство на неудовлетвореност. Мразех да летя на чужди авиокомпании и си казах: „Хайде да се пробвам, мога да направя по-добра“. Исках да летя в Космоса и тъй като правителството нямаше да ме изпрати, си казах: „Ще създам космическа компания“. Чак след това се опитваш да постигнеш успех, с който можеш да си платиш сметките и да започнеш нещо ново“.  

Гледайте цялото интервю с Брансън в предаването „120 минути“.

Брансън кацна в София с частния си самолет. Той е един от най-успешните британски предприемачи, основател на конгломерата „Върджин груп“, в който влизат над 400 компании, включително звукозаписната „Върджин рекърдс“, телекомуникационната „Върджин мобайл“ и авиокомпанията „Върджин Атлантик“. 

За „Върджин“ работят над 60 хил. души в 50 страни, а приходите на групата за 2012 г., например, са близо 24 млрд. долара.

Освен като изключително успешен бизнесмен, Брансън е известен и като човек с приключенски дух – той стои зад проекти като опит за най-бързото прекосяване на Атлантика и основаване на компания за… космически пътешествия – тя е факт, казва се „Върджин галактик“.

66-годишният бизнесмен държи много и на връзката с хората – той е един от най-активните британци в социалните мрежи като „Туитър“ и е рекордьор по най-много последователи в „ЛинкдИн“.