Ислямски стих се чува като текст на песен по време на последното модно шоу на поп звездата Риана, в което тя представи новата си линия бельо. Наложи се певицата да се извини в социалните мрежи.

„Бих искала да се извиня за откровената грешка, която все пак беше по невнимание. Разбираме, че сме наранили много от нашите братя и сестри мюсюлмани, и съм наистина обезсърчена от това! Занапред ще се погрижим нищо подобно да не се случи отново“, написа Риана в социалната мрежа „Инстаграм“.

Снимка: Instagram/badgalriri

Песента е Doom и е на изпълнителката Coucou Chloe. В нея влиза и стих от хадис за деня на Страшния съд. Хадисите са част от сборник текстове, които са смятани за едни от най-важните религиозни писания в исляма, нареждащи се единствено след Корана.

„Дълбоко се извинявам за обидата, причинена от вокалите, използвани в песента ми Doom. Песента беше създадена, използвайки семпли от Бейли Фънк, които намерих онлайн. По онова време не бях наясно, че тези семпли използват текст от ислямски Хадис“. Това е част от обръщението на изпълнителката на спорната песен, в което тя потвърждава, че парчето ще бъде свалено от всички музикални стрийминг платформи.  

Заради пандемията на коронавируса модният спектакъл беше записан и излъчен онлайн. Това даде възможност на голяма част на интернет общността бързо да забележи грешката и сериозно да разкритикува избора на музика на звездата от Барбадос.

Марката за мода и грим на Риана често е свързвана с голямата си толерантност и приемане на хората, такива каквито са, колкото и да са различни. Въпреки това критици изразиха позицията си в социалните мрежи, че модната индустрия се нуждае от повече мюсюлмани, за да разпознава подобни гафове. Според тях не е редно религиозни текстове да звучат, докато модели танцуват само по бельо.

Това не е първият случай, в който Риана е обвинявана в несъобразителност с исляма. През 2013 г. тя беше помолена да напусне джамия в Абу Даби, след като е позирала за „непристойни снимки“.

Други популярни личности от модната индустрия също са били критикувани за отношението си към религията. През август, например, Канйе Уест получи негативни коментари за това, че кръсти два модела на маратонките си на два ангела от исляма.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!