Въпреки многобройните протести на жителите на германската столица работниците днес отново подновиха демонтирането на част от една от малкото останали отсечки от Берлинската стена, която е изрисувана с графити.

Преди около месец стотици протестиращи спряха работата на строителните работници и те успяха да махнат само малко парче от 22-метровата отсечка от т.нар. галерия "Ист сайд". Плановете са да бъде направено място за път към луксозен комплекс.

Галерията "Ист сайд" е най-дългият останал участък от стената и е сред най-популярните туристически атракции в германската столица. Дори Никълъс Кейдж неотдавна се снима пред нея със съпругата си Алис Ким, когато беше в града за Берлинале.

Реставрацията й струваше над 2 милиона евро. Графитите са нарисувани от повече от 120 художници от 20 страни. Сред най-популярните са на трабант, който сякаш пробива стената, и на братска целувка между Леонид Брежнев и Ерих Хонекер.

Въпреки популярността на галерията, отговорните за опазването на историческите паметници дадоха разрешение на строителна фирма да разруши част от стената, за да построи път, с който да се стига до луксозен комплекс на брега на р. Шпрее.

По план трябва да бъдат махнати 20 м от 1,3 километровата отсечка, като сегментът ще бъде запазен и преместен. Строителните работници успяха да махнат само 1,5-метров сегмент, на който е нарисувана Бранденбургската врата, преди разрушаването да бъде спряно.

Тази сутрин те са демонтирали четири блока с обща широчина около 6 метра. Около Берлинската стена се събират хора. За реда следят 250 полицаи, тъй като се очаква много скоро на стихиен протест около стената да се събират много недоволни граждани на Берлин.