Асоциацията на чуждестранните журналисти в Италия раздаде годишните си филмови награди "Златен Глобус" на виртуална церемония.

Престижните награди за италианско кино "Златен Глобус" тази година отбелязват своята 60-та годишнина. Кино-комитета, председателстван от Алина Трабатони от Евровизия и Клаудио Лаванга от NBC News представи победителите чрез виртуална екскурзия до кино-залите в Рим.

Статуетките бяха връчени на победителите в някои от римските зали, които все още са затворени. Това е част от инициативите на Асоциацията на чуждестранната преса в Италия в подкрепа на сектора в този труден момент.

Кореспондентът на bTV в Рим Вера Найденова, която е част от Комитета на Златен Глобус и отговаря за телевизионните продукции, връчи наградата за най-добър телевизионен сериал на Паоло Сорентино за Новият Папа (The New Pope).

Известният режисьор коментира: „Всички награди, от "Оскар" надолу, са удовлетворение за егото, понякога е необходимо“.

Братята режисьори Дамяно и Фабио Д'Иноченцо взеха наградите за най-добър режисьор и най-добър сценарий с техния втори филм “Лоши приказки” (Favolacce). Действието се развива в южните предградия на Рим, където общността от семейства с привидно нормален и монотонен живот разкрива малки и често неприятни истини. 

Италианските Златен Глобус в категориите най-добър филм и най-добра фотография бяха връчени “Исках да се скрия” (Volevo Nascondermi) на режисьора Джорджо Дирити и фотографа Матео Кокко. Автобиографичният филм разказва живота на италианския художник Антонио Лигабуе интерпретиран от Елио Джермано. 

На 60-ото издание на "Златен глобус" в Италия, за най-добра мъжка роля наградата взе Пиерфранческо Фавино за представянето му в Хамамет (Hammamet), филм на Джанни Амелио за последните шест месеца от живота на Бетино Кракси. 

За най-добра женска роля наградата взе Валерия Бруни Тедески за ролята и в Аспромонте - Земя за Забравените (Aspromonte - La terra degli ultimi). 

Сред новостите на това издание е наградата за най-добра комедия, връчена на Толо Толо (Tolo Tolo), режисирана от Лука Медичи. 

Наградата за цялостно творчество взе актрисата Сандра Мило, муза и икона на италианското кино. 

Picciridda на режисьора Паоло Ликата спечели наградата за най-добра първа творба и най-добър саундтрак за композитора Перикъл Одиерна.

В категорията Млади надежди беше наградена Вирджиния Апицела, главната героиня на "Невия". 

За най-добър документален филм наградата взе Vulnerabile bellezza на Мануел Мандолези, а в категорията на късометражните филми печели L'amore oltre il tempo от Емануеле Пелекиа. Световно известният дизайнер на костюми Карло Поджоли беше отличен с Гран При на Асоциацията на чуждестранните журналисти за постиженията му в киноиндустрията.