Невиждани досега есета на известния фентъзи писател Дж. Р. Р. Толкин ще бъде публикувани за първи път през 2021 г., пише „Гардиън“. Текстовете са за измислената Средна земя, където се развива действието на класиката в жанра „Властелинът на пръстените“.

Новата колекция от текстове е предоставена за издаване от фонда на Толкин и ще се казва „Особености на Средната земя“, като се очаква да бъде публикувана през юни.

Издателството, което се наема със задачата е същото, публикувало текстове като „Децата на Хурин“, „Берен и Лутиен“ и „Падението на Гондолин“ – все текстове на Толкин, които така и не са стигали до неговите почитатели.

Според редакторите есетата обхващат обширна тематика. В тях Толкин пише с големи подробности за елфическата безсмъртност и прераждане, боговете на Средната земя, география на Гондор и земите с чудовища на Нуменор.

Първата книга на Толкин, която се развива в Средната земя е романът за Билбо Бегинс – „Хобит“, следван от сагата „Властелинът на пръстените“. Според редактора на издателството Крис Смит Толкин е продължил да пише за любимата си Средна земя до края на живота си.

„За него средната земя е част от един огромен свят, който трябва да се изследва. В тези текстове Толкин разкрива въображаемите си пътешествия из Средната земя, благодарение на които е разбирал по-добре собственото си творение“, коментира Смит.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!