Високата консумация на захар води до редица заболявания, показва ново проучване на Китай и САЩ, публикувано в списание The BMJ. 

Изследването включва преглед на 73 мета-анализа, включващи 861 проучвания. 

Проучванията показват отрицателните ефекти от прекомерния прием на захар върху здравето, които дават препоръки за ограничаване на консумацията на добавена захар до по-малко от 10% от дневния калориен прием на човек.

Прекомерният прием на захар води до заболявания като диабет, подагра, затлъстяване, високо кръвно налягане, инфаркт, инсулт, рак, астма, кариеси, депресия и ранна смърт.

Авторите на изследването се фокусират към свободните захари - добавени по време на обработката на храните, опаковани като трапезна захар, подсладители, естествено срещащи се в сиропи, мед, плодов сок, зеленчуков сок, пюрета. 

В тази категория не се включват захари, естествено срещащи се в млечните продукти или в плодовете и зеленчуците.

“Проучването предоставя полезен преглед на текущото състояние на науката за консумацията на захар и нашето здраве. То потвърждава следното, че яденето на твърде много захар вероятно ще причини редица здравословни проблеми“, каза д-р Мая Адам, директор на Health Media Innovation и клиничен асистент по педиатрия в Медицинския факултет на Станфордския университет. 

„Проучвания като това са полезни при съветването на пациентите, че привидно малки промени, като премахване на излишната захар като подсладени напитки, могат да имат значително и положително подобрение на здравето“, каза медицинският анализатор на Си Ен Ен д-р Леана Уен, лекар към Спешна помощ и професор по обществено здраве в университета Джордж Вашингтон, която не е участвал в проучването.

Доказателствата с умерено качество предполагат, че участниците с най-висока консумация на подсладени със захар напитки имат по-високо телесно тегло от тези с най-нисък прием.

„Като изследовател в областта на храненето, който е участвал в Консултативните комитети по диетични насоки на САЩ през 2010 г. и 2020 г., мога да потвърдя, че приемът на захар в САЩ е повече от два пъти препоръчителното количество. Докато прякото въздействие на захарта сама по себе си предлага минимални, ако има такива, хранителни ползи, тя допълнително замества храните, които го правят“, каза Линда Ван Хорн, професор по превантивна медицина в Медицинския факултет на Фейнберг към Северозападния университет. 

Връзката между захарта и болестите

Доказателствата за връзката между свободната захар и рака са ограничени и противоречиви и се нуждаят от повече изследвания, казаха авторите на изследването.

Констатацията на проучването обаче показва, че има известните ефекти на захарта върху теглото - високата консумация на захар е свързана със затлъстяването, което е силен рисков фактор за различни видове рак. Същото важи и за сърдечно-съдовите заболявания.

Установено е, че силно преработените храни, които могат да съдържат много свободна захар, увеличават възпалението, рисков фактор за депресия.

„Въглехидратите от цялата храна отнемат повече време, за да се разградят до прости захари, а част от тях – фибрите изобщо не могат да бъдат разградени. Това означава, че пълнозърнестите, непокътнати зърна не причиняват същите пикове в кръвната захар, които изпитваме, когато ядем прости захари“, каза Адам.

Колко трябва да бъде приемът на захар

Хората трябва да ограничат приема на захар до по-малко от 25 грама или около 6 чаени лъжички на ден. Толкова много захар има в 2 ½ бисквити с парченца шоколад и около 1 ½ супени лъжици мед. Една поничка има около 15 до 30 грама захар.

Авторите също така препоръчват намаляване на консумацията на подсладени със захар напитки.