Ново медицинско проучване установи, че човешкият бял дроб има свойството да се регенерира след отказване на цигарите, дори когато става въпрос за много тежки пушачи, пише „Индипендънт“.

Проучването е проведено от „Уелкъм сангър институт“ и „Университетски колеж Лондон“, като са сравнени белите дробове на настоящи пушачи и тези, които вече са отказали цигарите.

Медиците установили, че тези, които са успели да преборят вредния навик, имат „генетично по-здрави“ бели дробове, като органът сам произвеждал нови клетки, които да компенсират уврежданията от тютюнопушенето.

Това рязко намалява риска от развиването на рак на белите дробове. Учените подчертават, че резултатите са същите дори при хора, които са пушили цигари дълги години и в един момент са ги отказали.

„Хора, които пушат от 30, 40 и повече години често ми казват, че е прекалено късно да спрат да пушат. Най-вълнуващото на нашето проучване е, че то доказва, че никога не е късно да спреш цигарите. Някои от участниците са изпушили повече от 15 хил. кутии с цигари в живота си, но само за няколко години без тях, белите им дробове регенерират и не виждаме никакви симптоми на тютюнопушене“, разказва д-р Питър Кампбъл, водещ проучването.

Въпреки това медиците коментират, че е рано да се правят по-сериозни заключения, тъй като повредените от цигари клетки все пак остават в тялото и могат да се развият в рак.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!