Уникален експеримент по изследване на възможностите за производство на уиски в условията на микрогравитация се извършва на борда на Международната космическа станция (МКС).

Необходимите компоненти, в това число и малцът, са били изпратени от шотландската компания Ardbeg Distillery на станцията с товарен кораб още през октомври миналата година, но за опитите се съобщава едва сега.

Шотландците в сътрудничество с американски учени и компанията NanoRacks, която доставя оборудване на МКС, се опитват да узнаят дали малцът може да взаимодейства в космоса с други ингрeдиенти на уискито, в частност с овъглени частици дъбово дърво.

Именно в бъчви от така обработен дъбов материал отлежава уискито, преди да бъде разфасовано в бутилки. Опитите се извършват едновременно на борда на МКС и на Земята - в завода на Ardbeg Distillery и в лабораториите на NanoRacks в Тексас.

Целта на начинанието е да се изучи взаимодействието на съдържащите се в малца ароматни вещества терпени (клас въглеводороди) с други молекули в различни видове дървесина, да се анализират особеностите на това взаимодействие в космоса, както и да се получи първото в света космическо уиски.

Но по думите на президента на шотландската компания за уиски Бил Лъмсден резултатите от настоящия експеримент ще станат известни едва след две години, когато приключи производственият процес. В хода на експеримента ще можем да погледнем по нов начин на въздействието на гравитацията върху отлежаването на уискито, каза още Лъмсден.