Фестивалите и концертите вероятно ще се "завърнат“ най-рано през есента на 2021 г. Такава мрачна прогноза направи американски експерт по здравеопазването във връзка с пандемията COVID-19.

В онлайн кръгла маса, организирана от „Ню Йорк Таймс“, проф. Зеке Емануил казва, че няма представа как промоутърите, които местят големи събития като конференции, концерти и спортни събития за по-късно през тази година, смятат, че подобни действия са реалистични, пише в статия британското издание "Ню мюзикъл експрес".

„Мисля, че те ще се завърнат най-накрая. Реалистичната прогноза е, че това ще се случи най-рано есента на 2021 г.“, на мнение е Зеке Емануил.

Снимка: EPA

Няколко световни фестивала вече отмениха тазгодишните си издания. Един от тях е „Гластънбъри“ във Великобритания. Той трябваше да се проведе през юни и тази година трябваше да отбележи 50 г. от създаването си.

Други обаче бяха отложени за по-късна дата през 2020-а. Музикалният фестивал „Коачела“ в Калифорния, например, пренасочи априлското си издание за октомври. Организаторите на кинофестивала в Кан също са оптимисти и обсъждат да го отложат за края на юни – началото на юли.

Относно прогнозите за поетапното възстановяване на американската икономика Зеке Емануил, заяви, че не е „див оптимист“, защото все още не са въведени последователни национални политики.

"Рестартирането на икономиката трябва да се случи поетапно и трябва да започне с по-голяма физическа дистанция на работното място. Някои видове строителство, производство или работа в офис, където може да се спазва метър и половина отстояние един от друг, е разумно да започнат първи", смята още експертът.

А ето кои още фестивали са отменени до този момент:

- 50-ото издание на фестивала в Роскилде, Дания - една от най-големите музикални прояви в Европа. В тазгодишната проява, която трябваше да се проведе между 29 юни и 6 юли, се очакваше да вземат участие около 180 изпълнители. Сред тях Боб Дилън, Робърт Плант, "Кюър", Карди Би, "Тиърс фор фиърс" и др.

- 74-ото издание на театралния фестивал в Авиньон - най-известният по рода си в света. Той трябваше да се проведе в южния френски град от 3 до 23 юли.

- летният музикален фестивал "Бритиш съмър тайм", който трябваше да бъде организиран през юли. Ежегодната проява беше планирана за два уикенда - между 3 и 12 юли, в лондонския Хайд парк. Сред участниците във фестивала трябваше да бъдат Тейлър Суифт, Кендрик Ламар, "Пърл джем", "Литъл микс", Кеша, Рита Ора и др.

- ежегодният филмов фестивал в Мюнхен, който трябваше да се проведе между 25 юни и 5 юли.