Необичайна придобивка беше продадена на търг в международната аукционна къща „Сотбис” – това е изваяната от 18-каратово злато глава на легендарния модел от 90-те Кейт Мос.

Творбата, озаглавена „Докосването на Мидас”, намери своя собственик срещу сумата от 486 хиляди долара, съобщава ТАСС.

Новината беше разпространена след края на първия в историята търг с произведения на изкуството, изработени изцяло от благородни метали.

Снимка: Reuters

Първоначалната прогноза беше, че скулптурата ще бъде продадена за над 515 хиляди долара. Най-скъпа обаче се оказа работата на френския художник-новатор Ив Клайн „Злато без название”, продадена за 1,3 милиона долара. Творбата представлява златна пластина, поставена върху дървен панел.

Аукционната къща „Сотбис” влезе в международните новини на 5 октомври, когато творбата на художника Бански – „Момиче с балон”, се „самоунищожи” секунди, след като беше продадена за 1,4 млн. долара.

Впоследствие се оказа, че ексцентричният художник сам е унищожил картината, като е задействал устройство, което да я нареже. След кратък размисъл покупателят на картината все пак реши да финализира сделката и купи произведението за същата цена.