Принц Хари каза, че думата "Мегзит", използвана от британските медии, за да опише решението на херцога на Съсекс и съпругата му Меган Маркъл да напуснат кралските си задължения, е женомразки термин.

Той допълни, че думата "Мегзит" е пример за онлайн и медийна омраза, пише още "Гардиън".

"Може би хората знаят това, а може би не знаят, но терминът "Мегзит" е женомразки термин, който беше създаден от трол, чиято употреба непрекъснато нарастваше в масмедиите. Но всичко започна от трол", каза Хари.

Принц Хари казва, че сред причините за напускането на кралското семейство е расисткото отношение от британските таблоиди към Меган, чиято майка е чернокожа, а баща й е бял.

Проучване, публикувано през октомври от Bot Sentinel, идентифицира 83 акаунта в Туитър, които според услугата за анализи на социалните медии са отговорни за 70% от омразното съдържание и дезинформацията, насочена към Меган и Хари.

Позовавайки се на проучването, Хари заяви във вторник, че "може би най-тревожната част от това е броят на британските журналисти, които си взаимодействат с тях и засилват лъжите. Така те превръщат тези лъжи в истина."

Оттогава Хари и Меган водят кампания срещу негативизма в социалните медии, който според тях пряко засяга психичното здраве на хората. Във вторник Хари нарече дезинформацията "глобална хуманитарна криза".

Вижте повече за принц Хари и Меган Маркъл в Ladyzone.bg.