Стара снимка на прилеп, за който се твърди, че е с човешки размери, отново обърка социалните мрежи. Както повечето вайръл новини онлайн и тази е на няколко години, но сега живее втори живот, пише „Сайънс алърт“.

„Помните ли когато ви казах, че във Филипините има прилепи с човешки размери – ето това имам предвид“, пише потребител в „Туитър“ в началото на юни месец.

Към публикацията има впечатляваща снимка на огромен черен прилеп, който повече прилича на човек с карнавален костюм, отколкото на истинско животно.

Снимките бързо обиколиха социалните мрежи, като много потребители ги публикуваха с текст „2020 година продължава да не разочарова“.

Всъщност кадърът е заснет преди няколко години и за първи път се появява в онлайн форума „Редит“. Там потребителят заснел оригиналната снимка публикува още една, от която се вижда, че всъщност прилепът не е с човешки размери.

Снимка: Reddit / sakundes

Прилепът със сигурност е истински и вероятно е от вида „гигантска златно-коронована летяща лисица“. Те достигат размах на крилата до 1,7 метра, но тялото им всъщност е доста малко – около 30 см.

Този вид прилепи са едни от най-големите в цял свят и живеят в части от Африка, Индия, Азия и Океания.

Този вид прилепи са абсолютно безобидни, макар от снимката да прилича повече на вампир. Гигантските златно-короновани летящи лисици се хранят предимно със смокини и други плодове през нощта, а през деня спят.