Общинските власти в чешката столица забраниха от днес музикалните изпълнения по централните улици и площади на града.

Така жителите на Прага и чуждестранните туристи вече няма да могат да слушат и гледат причудливо облечените улични музиканти на Карловия мост, Староместкия площад, Малкия площад и по улиците "Целетна" и "Мустек". Забранено е музицирането в близост до църкви по време на литургии, до училища по време на занятия, както и на оживени кръстовище и се пречи на пешеходците.

Причина за мярката са множеството оплаквания на жителите и ръководствата на ведомствата в централната част на Прага заради големия шум, каза говорителката на пражкото кметство Ева Кубатова. Тя поясни, че общината е определила местата в града, където уличните музиканти ще могат да се изявяват.

Според новите правила свиренето и пеенето на публични места в Прага може да става само в часовете от 10 до 21,30. Музикантите ще имат право да свирят на едно и също място не повече от 90 минути.

Забележителен е фактът, че в началото на тази година пражките градски власти разрешиха на уличните музиканти да музицират навсякъде из града, без да искат разрешение от някого, припомня ИТАР-ТАСС.

Агенцията отбелязва, че в Прага има неколкостотин улични музиканти, а още около хиляда човека, които работят нещо друго, свирят и пеят по улиците от време на време за допълнителни доходи.