Звучи съмнително, когато критиката напише за някого, че носи „неподправена музикална емоция, която докосва сърцето“. Но удивлението е още по-голямо, когато успееш на живо да почувстваш енергията и да опишеш усещането от първо лице.

Етно октетът Barcelona Gipsy balKan Orchestra е доказателство, че музиката може да носи щастие и да те кара да забравяш, че извън залата има извънредно положение и коронавирус.

В София музикантите поднесоха няколко изненади-реверанс към българската публика. „Море сокол пие“ и „Йовано, Йованке“ звучаха по различен начин, не само заради изпълнение на новата вокалистка на бенда – Маргарита Абита.

Нейният богат и по детски чист глас с еднаква лекота изпълнява и балади, и по-бързи парчета. Танцьорските умения, екзотичната ѝ красота и артистизъм са само бонус към амплоато на Маргарита. Родена е в Сицилия, но израснала на съседния остров Леванцо. Започва да учи джаз, но на 18 години се премества в Милано, където завършва с отличие културни науки. Междувременно, страстта ѝ към музиката я кара да експериментира с уличното изкуство, с дуото Adhara и балканската група Baba Mara. Играе и в традиционен театър, докато през 2018 г. не пристига в Барселона.

Там става част от проектите Still Life и Orquestra Basarab, а след това – и от Barcelona Gipsy balKan Orchestra, които интерпретират традиционна музика от всички балкански държави, както и от Близкия Изток, Русия и Средиземноморието.

В най-новата програмата на Barcelona Gipsy balKan Orchestra са включени емблематични техни песни като „Од Ебра до Дунава“ и „Крайдунавско хоро“, но съвсем актуални – като Kalejaca Jaca и Marijo, deli Bela Kumrijo, популярни на феновете от клиповете с Маргарита Абита.

Емоциите на шоуто в София взеха връх, когато музикантите споделиха, че пеят за всички, които не се страхуват да бъдат заедно, да се прегръщат и целуват. Казаха също, че в България е единственият им оцелял през последните месеци концерт. Всички други техни участия били отложени заради пандемията.

В София дойдоха седем от осмината членове на формацията -  Матиа Широса (акордеон, Италия), Иван Ковачевич (контрабас, Сърбия), Жулиен Шанал (китара, Франция), Стелиос Тогиас (перкусии, Гърция), Даниел Карнбонел (кларинет, Каталония-Испания), Пере Ноласк Туру (цигулка, Каталония) и Маргарита Абита. Любопитно е, че тя замества първата певица – Сандра Сангиао, напуснала през октомври 2019 г. У нас не успя дойде единствено виолистът Олександър Сора, който е украинец.

Оркестърът е гостувал в Австрия, Канада, Германия, САЩ, Дания, Швейцария, Гърция, Турция, Русия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!