Като форма и въздействие творенията на Витор Рапозу напомнят популярните житни кръгове, които се появяват уж мистериозно в различни части на света, а мнозина търсят произхода им в извънземни явления. Той обаче е реално съществуващ гражданин на планетата Земя и съвсем открито практикува своето хоби по плажовете на Атлантическия океан.

Неговите красиви „картини“ върху пясъка са в пълна хармония с удивителната крайбрежна природа на Португалия. Освен за самородния талант на един духовно богат човек, те са доказателство и за това, че красотата не е вечна, а напротив – понякога имаме шанса да й се радваме в рамките на едва няколко часа или дори няколко минути.

Снимка: Личен архив Витор Рапозу

„Усещането е много хубаво и предизвиква огромно щастие, защото създавам нещо, с което сме свързани с природата, а това е много хубаво и отблагодаряващо се, казва Витор . Когато рисунката е готова, гледаме, съзерцаваме и снимаме, след това природата и морският прилив си го вземат, но на следващия ден продължаваме да усещаме удоволствието“.

Снимка: Личен архив Витор Рапозу

Миналата година започнал с рисунките, които до този момент са близо 70. От септември тази година създава и мариолас – пирамиди от камъни. „Вдъхновението идва нормално, аз съм на плажа и нещо изниква от природата в главата ми, след това правя хиляди неща, които могат да се направят на пясъка“, разказва самоукият художник.

Основната му локация е на плажа Мария Луиза в курорта Албуфейра. „Това е най-прекрасното място на света, но целият регион Алгарви – от Вила Реал ди Санту Антониу до Сагреш, има прекрасни места за рисуване върху пясъка и за още хиляди различни неща“, допълва Витор. „Просто това е пътят“, обобщава философски той.

Създаването на една фигура му отнема от два до четири часа, но всичко зависи от размера и от детайлите. През повечето време работи сам, с кучето си. Понякога е в компанията на брат си, който му помага при снимането и дава някои идеи.

Снимка: Личен архив Витор Рапозу

Витор Рапозу е роден през 1963 г. край миньорското селце Сао Домингос Мина в региона Алентежу, в южната част на Португалия. В момента е безработен. „Обичам природата, животните, морето и всичко, което е синоним на благоденствието на планетата и нейното развитие“, казва той.

Снимка: Личен архив Витор Рапозу