Близо до град Таормина и плажовете на източния бряг на Сицилия, по склоновете на връх Етна се крие градът Кастильоне ди Сицилия, който продава около 900 изоставени къщи. Повечето от тях се намират в най-старата част на града, половината са разрушени и са на символичната цена от едно евро. Това са вили, които някога са били собственост на овчарски и фермерски семейства.

Останалите къщи са в по-добро състояние, като при повече от един кандидат ще има търгове с начална цена от по 4-5 хиляди евро – отново значително по-малко от това, което човек очаква да даде за жилище на подобно място. Говорим за елегантни малки палати, в които е живяла провинциалната буржоазия.

Снимка: iStock

Целта на кмета на града – Антонио Камарда, е да привлече жители в почти опустелия град. Населението в Кастильоне ди Сицилия наброява едва 3000 жители. Камарда определя града като огромно архитектурно наследство пълно с история, което трябва да бъде спасено. „С течение на времето твърде много хора са напуснали, оставяйки след себе си куп стари, живописни къщи, много от които датират от Ренесанса“, коментира той пред Си Ен Ен.

Снимка: iStock

Планът за продажба на къщите е най-големият до сега, като включва поне 400 постройки, които са в приличен вид и изискват минимален ремонт.

Къде е уловката?

Купувачите ще трябва да завършат ремонта на къщите в рамките на три години. За разлика от другите планове с къщи за 1 евро, които са били реализирани в Италия, при Кастильоне ди Сицилия не трябва да се плаща депозит, който да гарантира извършването на ремонтната дейност.

Вместо това собствениците ще трябва да сключат застрахователна полица от банка на стойност 4000 евро.

Италианското правителство предлага и схемата „супербонус“, от която купувачите могат да се възползват. С нейна помощ се подпомагат реновации с цел къщите да станат по-природосъобразни.

Снимка: iStock

Потенциалните купувачи трябва да изготвят подробен план за това каква къща биха искали и как ще я реновират, за да отговарят най-добре на търсенето и предлагането. Създадена е и специална работна група, която да осъществява надзор над проектите.

Кастильоне ди Сицилия – красота и история

Разположен на скала на северния склон на връх Етна, градът гледа към долината Алкантара, чиито дълбоки пропасти и каньони спират дъха. Те са образувани от втвърдена вулканична лава от изминали изригвания на Етна.

Снимка: iStock

Смята се, че Кастильоне ди Сицилия е основан върху праисторически селища през 403 г. пр.н.е. от бежанци от морското селище Накос, което е близо до съвременната Таормина. Името на града произлиза от Замъка на лъвовете, затова и на герба на Кастильоне има изобразени два лъва, които стоят на стража. Векове наред града е бил мощна феодална власт и един от стратегическите стражеви постове на Сицилия.