Един от номинираните за награда „Оскар“ документални филми тази година поляризира мнението в Съединените щати. „Американска фабрика“ показва нагледно културните и работни различия между Китай и Щатите. Битката в тази категория се очертава и като политическа, тъй като „Американска фабрика“ е продуциран от компанията на американския президент Барак Обама и неговата съпруга Мишел за „Нетфликс“.

„Американска фабрика“ е заснет от Джулия Рейхърт и Стивън Богнар. Историята проследява отварянето на нова китайска фабрика „Фуяо“ в Дейтън, Охайо, на мястото на „Дженеръл моторс“. Заводът произвежда стъкла за автомобилната индустрия.

Филмът изкарва наяве културните различия между китайския мениджмънт на фабриката и американските й служители. От лентата става ясно, че шефовете не са доволни от работата на американците, които са описвани като „мързеливи“ и с „дебели пръсти, които им пречат да работят бързо“.

В същото време американските служители се оплакват от своя китайски мениджмънт, защото не зачитал местните закони, не осигурявал нужното работно облекло и защита за производството и въвел задължително извънредно работно време през уикендите.

Документалният филм разкрива и действията на „Фуяо“ срещу създаването на профсъюз на служителите във фабриката.

Огромните културни различия повдигат въпроси за глобализацията и по-конкретно навлизането на китайски фирми на американския пазар – нещо, което настоящият президент Доналд Тръмп не иска.

Още в предизборната си кампания Тръмп заяви, че ще спаси работните места на американците от Китай. От „Американска фабрика“ става ясно, че това е по-трудно постижимо. Доскоро съществуващия на това място завод на „Дженъръл моторс“ фалира и единствено китайската инвестиция успява да спаси местното население от безработица.

В „Туитър“ бившата Първа дама Мишел Обама изрази своята благодарност за високото отличие на Американската филмова академия. 

„Това, което Джулия и Стийв заснемат, може да бъде болезнено на моменти, може да бъде и вдъхновяващо, но винаги е заснето с мисъл за реалността. Точно такива истории искаме да разказваме с Барак“, написа тя.

„Американска фабрика“ ще се бори за „Оскар“ срещу „Пещерата“, „Ръбът на демокрацията“, „За Сама“ и „Медена земя“.

Церемонията по награждаването ще бъде на 9 февруари.