Сингапур изпробва полицейски роботи, които да следят жителите за нежелано социално поведение и да отправят предупреждения към тях. Изпитанието е започнало през септември, като два робота са патрулирали около жилищен комплекс и търговски център, съобщава британския „Гардиън“.

Според жителите обаче по този начин личността се превръща в жертва и те самите нямат контрол върху това, което се случва с тях.

Градът-държава често е критикуван за ограничаване на гражданските свободи и прилагането на строг контрол. Най-новите устройства за наблюдение представляват роботи с колела и седем камери. Те отправят предупреждения при пушене в забранени зони, неправилно паркиране на велосипеди и нарушаване на правилата за социална дистанция.

По време на патрулиране един от роботите „Ксавие“ се промъкнал в жилищен комплекс и застанал пред група възрастни жители, гледащи мач по шах, като ги предупредил да спазват дистанция от един метър и да не са повече от пет души в група.

„Това напомня за антиутопичен свят на роботи. Малко се колебая относно този вид концепция. Всичко това допринася за усещането, че хората трябва да внимават какво казват и какво правят в Сингапур в много по-голяма степен, отколкото биха правили в други страни“, разказва пред „Франс прес“ 34-годишната изследователка Франи Тео.

От доста време Сингапур се опитва да прокара визия за управлявана от технологиите „умна нация“. На острова живеят около 5,5 млн. души, като в момента на него има 90 000 полицейски камери, като се очаква броят им да се удвои до 2030 г. и да бъде инсталирана и програмата за разпознаване на лица по стълбовете на лампите в целия град.

Правителството не отстъпва от използването на роботи, като обяснява, че по време на тест периода те не са идентифицирали и не са предприемали действия срещу нарушителите. Според него те са необходими за справяне с нарастването на възрастта на населението и могат да помогнат за намаляване на броя на офицерите, необходими за пешеходни патрули.

Тази година обществото също изказа своето несъгласие, след като властите признаха, че полицията е получила достъп до техни данни, събрани от официална система, за да може да проследят коронавируса. Въпреки че правителството прие закон за ограничаване на неговото използване, критиците смятат, че законите на Сингапур поставят малко ограничения за правителствения надзор, а сингапурците имат малък контрол върху това какво се случва със събраните данни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!