Култовият шведски актьор Макс фон Сюдов почина на 90-годишна възраст, пишат световните медии.

Най-известната му роля е тази на рицаря във филма на Ингмар Бергман „Седмият печат“ от 1957 г. През годините е играл в редица филми, сред които и „Екзорсистът“ на Уилям Фрийдкин, както и „Хана и нейните сестри“ на Уди Алън.

В последните години той се появи в „Междузвездни войни: Силата се пробужда“ и в „Игра на тронове“, където изигра ролята на митичната Триока врана.

Сюдов е роден в богато шведско семейство и завършва Националното училище по драма преди да се запознае с Бергман през 1955 г. Първоначално двамата си партнират предимно в театрални продукции, но бързо стават популярни и в киното.

Героят на Макс фон Сюдов играе шах със Смъртта в лентата "Седмият печат"
Снимка: Седмият печат

Фон Сюдов постига международен успех благодарение на „Екзорсистът“. По-късно през 1984 г. той работи с Дейвид Линч във филма „Дюн“.

Фон Сюдов продължава да работи до края на живота си. Благодарение на участията му в „Междузвездни войни“, „Игра на тронове“ и „Семейство Симпсън“ той успява да спечели и уважението на по-младото поколение киномани.

Фон Сюдов е номиниран два пъти за награда „Оскар“, включително за главна мъжка роля във филма „Ужасно силно и адски близо“ по книгата на писателя Джонатан Сафран Фоер.