Френският фотограф Грег Лекьор добави още една титла към дългия си списък с награди, печелейки тазгодишното отличие за Снимка на годината от международния фотоконкурс Siena International Photography Awards.

Неговият невероятен кадър на тюлени, които плуват около айсберг в Антарктида, спечели първото място сред десетките хиляди снимки, участвали в конкурса през 2020 г. 

Но това е само една от многото забележителни снимки, които бяха отличени в годишния фотоконкурс.

Южноафриканският фоторепортер Брент Стъртън също спечели престижна награда, като за работата си бе отличен за най-добър автор. Стъртън работи неуморно, за да разказва истории за проблемите, свързани с дивата природа и опазването й. Неговата поредица "Панголини в беда", която се фокусира върху тежкото положение на бозайниците, също така спечели първо място категорията "Истории".

Но международният фотоконкурс награждава не само снимки на диви животни и от дивата природа. В десетте категории на конкурса се награждава работата на фотографи, документираща спорт, актуални новини, архитектура и улична фотография.

Сред тях е и зашеметяващият портрет на танцьора Коичи Омае от фотографката Силвия Алеси, която спечели първо място в категорията "Очарователни лица и герои". Снимката й улавя упоритостта и силата на Омае, който продължава танцовата си кариера дори след автомобилна катастрофа, в резултат на която е ампутиран левият му крак.

Тазгодишнияте победители във фотоконкурса доказват, че дори в една трудна година като 2020 г., креативността и талантът все още са живи и намират проява. Нищо не демонстрира това повече от факта, че тази година надпреварата е имала рекорден брой участници.

Близо 48 000 снимки от фотографи от 156 страни са участвали в шестото издание на конкурса. Снимките, спечелили в отделните категории на фотоконкурса, са изложени до 29 ноември 2020 г. в Сиена, Италия.

Вижте повече за фотоконкурса Siena International Photography Awards 2020 в Ladyzone.bg.