Докато у нас мерките срещу разпространението на COVID-19 се разхлабват все повече, на много места по света строгата карантина остава. В Канзас например музеите остават затворени за публиката, но галерията за изкуство „Нелсън-Аткинс“ беше посетена от необичайни гости – група пингвини от местния зоопарк.

NPR-1516_Penguins-43Трите пингвина от вида хумболт се разходиха из празните зали на галерията и се насладиха на картини на Караваджо и Моне. Директорът на музея Джулиан Зугазагоитиа коментира пред „Инсайдър“, че бил изумен от избора на животинките.
NPR-1516_Penguins-117„Предполагах, че ще се спрат пред една от по-големите ни картини – „Водните лилии“, която е много успокояваща, но въобще не й обърнаха внимание. Вместо това установихме, че пингвините са големи почитатели на бароковите произведения на изкуството“, казва директорът.
NPR-1516_Penguins-322Идеята за необичайната разходката започнала като първоаприлска шега. Тогава Зугазагоитиа споменал пред директора на зоопарка „Защо не доведеш пингвините си в музея на разходка?“. Той не очаквал уредника на зоопарка да се съгласи.

Екипът на музея с изненада установил, че пингвините по нищо не се различават от обичайните посетители на галерията. „Казват, че човешкото внимание се задържа върху изкуство в голям музей между 8 и 10 секунди – при пингвините е същото“, коментира директорът.

Снимки и видео от необичайната визита бяха споделени в официалните страници на „Нелсън-Аткинс“ и бързо станаха хит в социалните мрежи.