Съвсем скоро човек, който няма милиони в банковата си сметка може да стане новия притежател на оригинална картина от Пикасо.

Платното на испанския майстор е на стойност над 1,1 млн. долара и ще бъде спечелено на благотворителна лотария, съобщава БГНЕС.

Всеки, закупил билет от 100 евро за международното разиграване, има шанс да спечели натюрморт със стилизирана чаша с абсент и вестник – картина, която Пикасо създава през 1921 г.

Лотарията, чиито приходи ще отидат за борба с бедността в Африка, стартира в музея на Пикасо в Париж днес.

Последният път, когато организаторите проведоха подобно събитие беше преди шест години, когато „Човекът с оперната шапка“ на Пикасо беше спечелен от 25-годишния пожарникар от Питсбърг Джефри Гонано, който търсел нещо, което да украси дома му.

Събраните 5 млн. евро отидоха за реставрацията на древния град Тир в Ливан.

„Изкуството и благотворителността обикновено намират точката си на пресичане на гала вечери, където шепа богати хора отделят милиони за картина", казва Пери Кочин, френският телевизионен продуцент, която стои зад жребия.

Тя се надява да събере до 19 ммлн евро от новата томбола. 50 хил. души - предимно от САЩ, Великобритания, Мексико и Бразилия, ще участват в последното теглене.

Картината този път идва от родения в Ливан колекционер милиардер Давид Нахмад, притежател на една от най-големите частни колекции на Пикасо в света. Той ще получи 1 млн. евро от тегленето, а останалите ще отидат в благотворителната организация.

Тегленето на лотарията, която се провежда през уебсайта 1picasso100euros.com, ще се проведе в Париж на 6 януари.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!