Кърменето на новороденото бебе е изключително важно за неговото здраве, като телевизионната водеща и майка на две деца Петя Дикова не пропусна да отбележи във Фейсбук профила си Световната седмица на кърменето (1-7 август).

"Всяка година в първата седмица на август светът отбелязва седмица на кърменето. В нея си струва да се замислим дали подкрепяме достатъчно майките, които искат да кърмят. Според СЗО, по света около 40% от майките кърмят поне до шестия месец на бебето. В България обаче този дял е много по-нисък - едва около 5% от майките хранят децата си само с кърма", казва Петя.

"Breast is best" пишеше в една от книгите, с които се опитвах да се подготвя за майчинството. Благодарна съм на децата, а и на тялото ми, че успях да ги кърмя доста дълго. Понякога се налагаше дохранване, но не се отказвах. Помня колко трудно започна всичко със Сашето и колко лесно беше втория път с Илиянчето. Помня вълнението, болката, после удовлетворението, вълчия глад и онези обратното-на-секси сутиени", казва Дикова.

"Е, случваше се да кърмя и извън вкъщи и затова бързо свикнах да се крия, прикривам, увивам, повивам. Даже веднъж кърмих в бТВ, както и в гримьорната в Народния театър, но какво толкова - нали холивудските актриси ни показа, че може да нахраниш бебето си дори на червения килим. Да, при някои майки кърменето отдалечава от фигура, подходяща за "червен килим", но пък си струва всеки натрупан килограм. Вярвам, че няма по-добър източник на хранителни вещества за бебето от майчиното мляко и гледам на кърмата като на "първата ваксина на бебето". С очите си видях моменти, в които детето не е добре и кърмата го спасява. Кърменето понижава риска майката и бебето да развият някои широкоразпространени болести", заявява тя.

Вижте какво още сподели Петя Дикова в Ladyzone.bg.