Днес е петък 13-и и „фаталната“ дата поражда страхове сред суеверните, но на нея са се случили и редица важни събития.

На 13 януари се отбелязва патронният празник на Свети Мънго, покровител и предполагаем основател на шотландския град Глазгоу, починал на тази дата през 614 г.

На 13 януари през 888 умира франкският император Карл Дебели.

На 13 януари 1128 г. папа Хонорий II издава декрет, с който обявява рицарите тамплиери за божия армия.

На тази дата през 1404 г. владетелят на Англия крал Хенри IV подписва закон, с който забранява на алхимиците да превръщат базови метали в злато.

На 13 януари 1610 Галилео Галилей открива Калисто - четвъртия спътник на Юпитер.

На тази дата през 1854 г. Антъни Фаас от Филаделфия патентова акордеона.

На тази дата през 1942 г. Хенри Форд патентова първия в света пластмасов автомобил, известен като Соевия автомобил.

На същата дата за първи път е използвана катапултираща седалка от германски летец-изпитател.

Проучване, направено във Великобритания от сайт за недвижими имоти показва, че близо една трета от жителите на Острова не са склонни да купуват къщи, ако се намират на номер 13, въпреки че обикновено са по-евтини от останалите. Допитването разкрива също, че около 43% от британците се определят като суеверни. Близо 50% от анкетираните споделят, че разчитат на късметлийски числа. За голяма част от британците щастливото число е седем, но се намират и такива, които вярват, че 13 носи по-скоро добър, отколкото лош късмет.

Снимка: iStock

Защо петък 13-и се възприема за ден с лош късмет?

Изследователите по света все още спорят защо петък 13-и е натоварен с негативни чувства и късмет. Съществуват няколко хипотези от различни култури, които могат да дадат обяснение.

В Скандинавската митология, например, богът на злото и огъня Локи нахълтва неканен на празненство като 13-и гост. Тогава той убива със стрела от имел бога на радостта Балдер.

Като историческо събитие се откроява датата 13 октомври 1307 г., когато по нареждане на френския крал Филип IV и папа Клемент V е арестуван Великият Магистър на Ордена на тамплиерите Жак дьо Моле. На тази дата са избити хиляди рицари от ордена.

В древен Рим, например, магьосниците се събирали на групи от 12. Те вярвали, че 13-ият в групата е самият дявол.

Страхът от петък 13-и и числото 13 води до необичайни куриози в живота ни. Например, повече от 80% от небостъргачите по света нямат 13-и етаж. Много летища пропускат 13-ата писта, немалко хотели нямат стаи с 13 номер, а улиците на Флоренция нямат номер 13.