Две колела. Една палатка. Няколко раници багаж. Малко газово котлонче. Нестихваща любов към приключенията, красивите изгреви и опознаването на нови култури. Това е живописното ежедневие на Матилда и Пейман Алмар през последните три години.

„Когато се запознах с Пеймън, той вече имаше тази страхотна идея да пътува по света в продължение на 10 години с колело”, разказа Матилда пред bTV.

Снимка: Nomad\'s Trails

Започват от Финладния през Швеция и прекосяват Европа.

„В Испания трябваше да решим как да прекараме зимата, защото в Европа е доста студено, така че оставихме нашите последователи в „Инстаграм“ да решат и се отправихме към Мароко. Оттам Гамбия, Западна Сахара, Мавритания и Сенегал. В началото на годината  се върнахме във Финландия и карахме колело от Хелзинки чак до Полярния кръг през най-студената зима от много време насам. В Най-мразовитата нощ, която имахме, мисля, че беше -35 градуса”, добави пътешественичката.

Снимка: Nomad\'s Trails

Планът за нестихващо пътуване е сложен на пауза заради COVID пандемията, която ги заварва в Гамбия. И така, в продължение на година, те живеят там.

Построихме си малка къща и ферма, намерихме много приятели. Осъзнахме, че дори да прекараш 1-2 месеца в някоя страна, както правехме, докато се придвижвахме с колела не я опознаваш толкова добре, както когато живеещ в нея за по-дълго време. Тогава започваш да разбираш културата и битието на хората“, добави Пейман.

Снимка: Nomad\'s Trails

Разказват, че най-големият културен шок са срещнали в красивата Мавритания.

Начинът, по който е изградено обществото там, е шокиращ, все още съществува расизъм. Има театър за бели хора и истински роби. Ужасно е да видиш как се отнасят с чернокожите. Плаках всеки ден, но съм щастлива, че го преживях, защото разбрах, че такива общества все още съществуват в някои краища на света“, спомня си Матилда.

Снимка: Nomad\'s Trails

От гореща Африка към мразовита Финландия. Безграничното им приключение не се притеснява от температурни амплитуди.

В най-студените дни можете да видите в нашите видеоклипове, когато дърветата са обсипани със скреж и гората е напълно бяла, а слънцето се отразява в леда по дърветата и е толкова красиво. Понякога пръстите на краката ми замръзваха. Беше наистина хубаво да изживея подобна зимни условия, защото с промяната на климата вече много рядко има подобна зима“, разказаха те.

Снимка: Nomad\'s Trails

Предстои „къщата им на две колела“ да ги откара отново в топлите пясъци на Африка, където ще посетят Кения, Танзания и Намибия.

„Когато искате да направите нещо различно, често приятелите и семейството ви казват, че това ще е много трудно и почти невъзможно. Не ги слушайте, отидете и направете това, което обичате”, обръща се Пейман към мечтателите.