Когато в България се появили първите катаджии, те почти нямали работа, защото по улиците минавала една кола на половин час. Това разказва пътният полицай Ваньо Стоевски в своята книга, в която е описал историята на КАТ.

Катаджиите отговарят за седем милиона шофьори и пешеходци в България, а са едва седем процента от всички униформени полицаи. И заслужават поздравления. Старото поколение катаджии получава признанието на младото. Сред получилите признание е Ваньо Стоевски. Той вече носия званието „писателят на КАТ“.

Снимка: btvnovinite.bg

Контрол на автомобилния транспорт – КАТ, е създаден през 1950 година, когато в България имало всичко на всичко 23 хиляди коли. За да ги регулират, КАТ назначили и 250 жени регулировчици.

„От които имало и хубави, и по-грозни. Движението се насочвало, където са били по-хубавите и там имало задръствания“, разказва Ваньо Стоевски.

Снимка: btvnovinite.bg

При нарушение за превишена скорост катаджиите я измервали със скоростомер, който прилича на часовник. Нямали още радари, но имали дрегери. Наричали ги индикаторна торбичка.

Снимка: btvnovinite.bg

400 катаджийски снимки са събрани в книгата на Ваньо Стоилов. Той е учил за инженер и става катаджия, а сега е автор на седемдесет годишната историята на КАТ.