Скулптура, посветена на жертвите на атаките в Париж от 2015 г., на известния артист Джеф Кунс разбуни духовете в града. Мнозина определиха огромният монумент като порнографски и поискаха той да бъде премахнат, пише Би Би Си.

Джеф Кунс е познат с отличителния си кич стил по цял свят.

Снимка: Getty Images

“Букет лалета” представлява огромна човешка ръка, която държи 11 стилизирани лалета, приличащи повече на балони. Паметникът с височина 12 метра беше открит лично от Кунс пред галерия “Пти пале” в близост до Шанз-Елизе. Скултурата цели да покаже солидарност с френския народ.

“Аз живея в Ню Йорк и преживях 11 септември и депресията, която се разстила над града след това”, каза Кунс. Той уточни, че 80% от приходите след продажбата на голямата скулптура ще бъдат дарени на семействата на жертвите.

Снимка: Getty Images

След официалното показване на “Букет лалета” скулптурата получи смесени отзиви от публика и арт критици в Париж. Философът Ив Мишо я оприличи на “11 цветни ануса”, добавяйки, че тя е порнографска и трябва да бъде премахната.

В “Туитър” парижани също побързаха да обсъдят новия паметник, като мнозина се съгласиха с мнението, че е порнографски.

Дарението на “Букет лалета” на Париж беше обявено през ноември 2016 г. Оригиналният план беше паметникът да бъде издигнат близо до “Пале дьо Токио” – музей за съвременно изкуство, но по-късно мястото беше преместено, защото нямало връзка с атаките от 2015 г.

През януари 2018 г. отворено писмо от френски артисти призова правителството да спре този “шокиращ проект”.