Световната премиера на дългоочаквания филм от поредицата за Агент 007 „Смъртта може да почака“ е отложена със седем месеца заради разпространението на коронавируса, съобщиха световните кино медии.

Последният филм, в който Даниел Крейг играе ролята на Джеймс Бонд, трябваше да тръгне по кината през април тази година, но заради повишаващият се брой заболели от COVID-19 в редица страни по света, премиерата се отлага чак за ноември.

Новината беше съобщена от продуцентите на филма по-рано вчера.

„Ем Джи Ем“, „Юнивърсъл“ и продуцентите на Бонд Майкъл Дж. Уилсън и Барбара Броколи, съобщиха днес, че след внимателна оценка на ситуацията и глобалния кино пазар, премиерата на „Смъртта може да почака“ ще бъде отложена за ноември 2020 г.“, гласи официалното съобщение.

Новите дати са премиера във Великобритания на 12 ноември, а в Съединените щати – 25 ноември.

Това е един от първите касови филми, чиято премиера е директно засегната от разрастващата се епидемия от коронавируса.

Болестта удари глобалната филмова индустрия

Според предварителни изчисления, глобалната филмова индустрия ще загуби близо 5 млрд. долара заради епидемията от коронавирус по цял свят.

Китай, един от най-големите пазари в цял свят, вече е затворил редица киносалони с идеята да ограничи разпространението на болестта. Други страни като Италия, например, в които епидемията тепърва започва, вероятно ще предприемат същите стъпки.

Към момента се наблюдава и отлив на зрители в Южна Корея и Япония – също големи кино пазари.

За Китай по време на празничния период около Китайската нова година, от 24 януари до 23 февруари обикновено се наблюдава печалба от кино прожекции около 1,76 млрд. долара. Тази година са регистрирани едва 4,2 млн. долара приходи.

Боксофисът в Южна Корея също показва спад с 80% от предишни години.

„Настоящата ситуация е много по-сериозна от това, на което бяхме свидетели след появата на МЕРС (Близко-източният респираторен синдром) през 2015 г. Публиката е намаляла с повече от 40%“, коментират от Корейската филмова комисия.

За Италия, приблизително половината кино салони в страната са затворени – всички се намират в по-богатата северна част на страната, където се намират и огнищата на COVID-19.

В първата седмица след появата на коронавируса италианският боксофис е регистрирал спад с 44%.

Световните кино компании вече усещат последиците

„Сони пикчърс ентъртейнмънт“ затвори офисите си в Лондон, Париж и Полша заради настъпващия коронавирус.

От „Дисни“ отмениха официалното представяне на червен килим на новата си стрийминг платформа „Дисни+”.

Все още не е ясно дали разпространението на COVID-19 в Европа ще повлияе върху разпространението на други касови заглавия, които очакваме през лятото на 2020 г. Едни от първите, които могат да бъдат засегнати, са „Мулан“ с премиера през 2020 – игралната адаптация на класическата анимация на „Дисни“ разчита предимно на китайския пазар – и „Тенет“ на Кристофър Нолан с премиера на 16 юли 2020 г.