На Луната има значително количество вода - повече от това, което досега беше известно. Вода на земния спътник беше открита преди 11 години.

Учени от НАСА са установили наличието на водни молекули на повърхността на планетата, близо до един от най-известните кратери, който е видим и от Земята.

Друг екип, който работи по темата, на база на изследванията си, също твърди, че на Луната има допълнителни количества вода.

Вероятно те се съхранява като ледени късове в тъмните петна на планетата, където температурата е -163 градуса по Целзий. Новите данни могат да помогнат много на бъдещите мисии до Луната.

"Изследването ни показва, че неизвестни преди райони могат да крият воден лед. Резултатите ни показват, че водата може да е много по-широко разпространена в полярните райони, отколкото се мислеше досега. Така, тя ще е по-достъпна и ще се извлича и анализира по-лесно" - каза Пол Хейн от университета на Колорадо, САЩ. ".

Водата е ценен ресурс за бъдещите мисии с хора на Луната, като ресурсът може да се използва не само за пиене, но и за материал за гориво. НАСА планира завръщане на астронавти на Луната като подготовка за мисия до Марс.