Намериха пишеща машина на писателя Димитър Димов в Бургас. На нея авторът на "Тютюн" и "Осъдени души" довършва първия си роман – "Поручик Бенц".

През 1938 г. Димитър Димов е командирован в Областната ветеринарна служба в Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg
В тази сградата писателят не само работи като участъков ветеринарен лекар, но и живее там. А вечер – пише. 

От уста на уста сред ветеринарите се предават спомени за големия писател и техен колега.

Ветеринарният лекар д-р Таня Борисова сподели, че Димов бил странен човек и не е обичал да контактува с много хора.

Снимка: btvnovinite.bg

А пишещата му машина, преоткрита преди дни, са пазели с любов.

„Поизчистих я малко, защото горе беше доста прашна, прибрах я и до ден днешен Защото съм мислела, че все пак е нещо важно и ценно, затова сме я съхранили“, разказа тя.

В сградата писателят довършва ръкописа на „Поручик Бенц“. Предполага се, че прототипът на главната героиня е бургазлийка. 

Снимка: btvnovinite.bg
Според директорът на Регионалната библиотека Яна Кършийска прототипът на героинята е била от хайлайфа. Запознали се в Бургас и са правили съвместни пътувания към София, тъй като авторът доста често бил в командировка.

Писателят живеел на третия етаж във ветеринарната служба. Архивите пазят спомен на негов приятел за злополучния му опит да се премести на квартира в центъра.

Снимка: btvnovinite.bg
„Той е тракал цяла нощ и е вдигал шум, което е създало неудобство на семейството, тъй като е бил на втория етаж, а те са били на първия етаж. Най-вероятно добре се е чувало писането на машината.Димитър Димов се връща отново в тази неуютна стая във ветеринарната служба“, подчерта директорът на Държавен архив-Бургас Данка Георгиева.

Пишещата машина ще бъде реставрирана и включена в литературен маршрут.