Под повърхността на южния полюс на Марс има няколко водни басейна, твърди ново проучване. Откритията дават допълнителни щрихи към предишни проучвания, според които е възможно под повърхността на Червената планета да има соленоводно езеро.

Учените подчертават, че откритието на течна вода е от огромно значение за търсенето на извънземен живот подобен на този на Земята.

Откритието е направено от апарата МАРСИС – радар, който сканира повърхността на планетата. Той се намира на борда на летателната машина „Марс експрес“, който беше изпратен от Европейската космическа агенция в орбита около Червената планета.

Радарът изпраща вълни към повърхността на планетата, които отскачат и се връщат обратно към сензорите му. По този начин учените могат да надникнат в почвата на Марс, без дори да са кацнали на нея.

С помощта на тази технология учените открили един голям воден басейн под повърхността на марсианския южен полюс. Освен него били намерени и още други водни басейни, които образуват „петна“ под повърхността на планетата.

Според събраните данни басейните са пълни с изключително солена вода, което обяснява защо не са замръзнали дори при екстремно ниските температури на полюсите на Марс.

Учените смятат, че благодарение на солеността на водата е възможно тя да е запазила форми на живот от време, в което Марс е имал значително по-умерен климат и течна вода на повърхността.