Археолози откриха най-старата пещерна рисунка на фигура, пишат световните медии. Смята се, че изображението на диво прасе е на 45 500 години.

Той е изрисувано с тъмночервен пигмент и е почти с действителните размери на местно диво прасе в Индонезия.

Рисунката е открита в отдалечена пещера на остров Сулавеси, Индонезия, и е доказателство за най-ранното човешко селище в този регион.

Снимка: Science Advances

„Хората, нарисували това прасе, са били изключително модерни. Разполагали са с капацитета и нужните инструменти да нарисуват каквото си поискат“, казва Максим Оберт, съавтор на проучването, публикувано в списание „Сайънс адвансес“.

При датирането е установена възрастта на калциевото покритие, което се е образувало върху боята. То е датирано на 45 500 години, което означава, че рисунката е поне на толкова.

Прасето е било част от по-голяма рисунка, от която са запазени само части. На същата стена има останки от още две прасета и според учените е изобразена някакъв вид бойна сцена между животните.

Снимка: Science Advances

Има и два човешки отпечатъка, които са направени с изплюване на боя от художника. Учените ще се опитат да извлекат от тях ДНК на художника.

Макар това е най-старата позната до момента рисунка на фигура, тя не е най-старата въобще.

Най-старата рисунка се намира в Южна Африка и е датирана на 73 000 години.