Американската изследователка Анжела Микол е открила два неизвестни досега на науката комплекса с пирамиди в Египет, след като в продължение на години е изучавала снимки на Земята, направени с помощта на програмата Google Earth.

Археоложката е обърнала внимание на две области край Нил, разположени на около 145 км една от друга. На изображенията на тези територии ясно се виждат обекти с необичайна форма.

Живеещата в Северна Каролина Микол планира в близко време да посети египетската пустиня, за да потвърди откритието си. Според заключението на участничката в проекта Google Earth Anomalies, първият комплекс пирамиди се намира до Нил в Горен Египет, на 20 километра от град Абу Сиднум.

Комплексът се състои от две големи могили с широчина около 80 м и от два малки обекта с широчина 30 м. Тук е разположен още един гигантски обект с триъгълна форма с широчина около 200 м. Ако предположенията на изследователката се потвърдят, това съоръжение може да се окаже три пъти по-голямо от Хеопсовата пирамида в Гиза.

Второто място, където според Анжела Микол е разположена още една голяма пирамида с широчина около 42 м, се намира на 145 км на север. Недалеч могат да се видят три неголеми могили, разположени по диагонал, подобно на пирамидите в Гиза. Според изследователката цветът на хълмовете е подобен на материала на стените на древния град Димай, намиращ се на по-малко от 3 км на югоизток. Обектите могат да имат еднакъв състав и произход. Основаният през III в. пр. Хр. град е опасан от кирпичена стена с дебелина около пет и височина около 10 метра.

Ако откритието на Анжела Микол бъде потвърдено с изследванията на място, то може да извърши пробив в науката, тъй като почти всички известни пирамиди в Египет са били изградени около Кайро.

Снимките, от които се е ръководила Микол, вече са били изследвани от известния египтолог проф. Набил Селим. Според него версията на американската изследователка по-скоро е вярна. Проф. Наил Селим отбелязва, че малките 30-метрови могили са подобни на тези, които са били изграждани по време на управлението на 13-ата династия.

Нюзру припомня, че това не е първата археологическа находка, извършена с помощта на новите технологии. През май миналата година американският египтолог д-р Сара Паркак от университета в Бирмингам, щата Алабама, с помощта на Google Earth откри 17 неизвестни пирамиди.

Анжела Микол е завършила университета в Северна Каролина в Шарлот и от години се занимава с археология. Сред другите й находки са останките на древен град на дъното на море, разположен недалеч от полуостров Юкатан. Археоложката се е натъкнала на древното селище също с помощта на проекта на компанията Google.