Археолози откриха древна гробница в Рим, за която се предполага, че е направена в чест на основателя на града – Ромул.

Всъщност, камерата със саркофага била открита в началото на миналия век под Римския форум. Едва сега обаче учените разбират за значимостта на находката благодарение на допълнителни разкопки около мястото, пише „Ройтерс“.

Според експертите гробницата най-вероятно датира от VI в. пр. Хр. и е ситуирана в най-древната част на града, което предпоставя за директна връзка с Ромул.

„Мястото е символично. Разбира се, това едва ли е гробницата на самия Ромул, но това е място за възпоменание, кенотаф“, коментира директорът на археологическия комплекс, обхващащ Колизеума и Форума Алфонсина Русо.

Олтарът се намира под входът на курията – мястото, където са се събирали римските сенатори. Впоследствие той бил превърнат в църква, което го е опазило от това да камъните да бъдат разграбени, както се е случило с други части на Форума.

Русо също така обяснява, че древноримският поет Хораций и древноримският историк Марк Теренций Варо са считали, че Ромул е бил погребан под рострата – трибуната, от която говорителите са адресирали тълпата.

„Рострата е точно тук“, изтъква експертът.

В саркофага не са открити останки. Според една от легендите Ромул се въздигнал в небето след смъртта си, за да се превърне в бог Квирин – което навежда на мисълта, че не е имал гроб.

Според митологията Ромул и брат му Рем, синове на бог Марс, са били изоставени край коритото на река Тибър. Те били открити от вълчица, която ги хранела.

Счита се, че двамата братя са основали Рим през 753 г. пр. Хр. и започнали да се карат кой да управлява. Евентуално Ромул убива Рем.