Графит на анонимния британски графити артист Банкси, който беше откраднат от концертната зала „Батаклан“ в Париж, беше открит във ферма в Италия.

На графита е изобразена жена, която скърби за жертвите на терористичните атаки в Париж през 2015 г. Той беше нарисуван върху вратата на зала „Батаклан“ – едно от местата, на които се случи атаката.

Вратата беше свалена и открадната още миналия януари. Сега италианските карабиниери са открили произведението в таванско помещение на ферма в малко италианско градче. Заподозрян за кражбата е италиански мъж, но разследването продължава.

Във фермата са живели китайски граждани, които обаче нямали представа, че откраднатият Банкси се намира там. „Проверяваме допълнително тези хора, но още от самото начало имаме усещането, че те не са знаели за откраднатото произведение“, коментира от полицията.

Италианските власти коментираха, че вратата с произведението ще бъде върната обратно в Париж след края на разследването.

Графитите на Банкси се превърнаха в едни от най-разпознаваемите изображения в съвременното изкуство. За последно артистът публикува картина в памет на Джордж Флойд.