През септември миналата година Радостин Цветанов печели първия си трофей в Париж. Занимава се с фитнес от малък. От 3 години е треньор, а едва от една година се насочва към културизма. Спомня си, че като тийнейджър тежал 45 кг. В родния му Роман няма фитнес зала и затова той превърнал мазето на къщата, в която живеел, в такава. Първите уреди, които имал, били щанга и лежанка. По-късно прави скрипец и дъмбели. Така от тийнейджъра, тежащ 45 кг, днес няма и спомен. На 23 години Радослав тежи с 30 кг повече и всичко е мускули.

"Просто като всички останали исках да стана по-здрав, бях много слаб. Спомням си, че си обличах някакви дрехи и ми стояха много странно и си казвах - ще пробвам да я напълня тези тениска. Като виждаш резултати, започваш да искаш още и още и се превръща в начин на живот", разказва Радостин.

От дете мечтаел да спечели прокарта и да застане редом до своите идоли в културизма. Тази седмица Радостин успя.

"След подготовката ми в Париж веднага започнах да се подготвям за тази година. Това е една година подготовка, режим и тренирах доста здраво. Конкуренцията също беше на ниво, този път успях да спечеля категорията си, спечелих прокарта, която ми дава възможност да се състезавам на професионално ниво в Америка. Ще се състезавам с идолите си, които съм гледал като малък и съм им се възхищавал. Сега ще застана рамо до рамо до тях и ще имам възможността да се състезавам с тях и да видя колко добър съм наистина", споделя Радостин.Той казва, че без подкрепата на своята половинка нито един от успехите му няма да е факт. Съпругата му Росина е неговата мотивация."За мен е от значение да ме подкрепя, да мисли като мен, да може да ми даде съвет, с който като я послушам да постигна нещо. Усетих просто, че нямам нужда от друга жена в живота си, имам всичко с нея. Тя ме подкрепя, тя ме разбира, тя ме е вдигнала от нищото, защото аз като се запознах с нея, нямах нищо и до ден днешен тя е човекът, заради кокого имам стимул да се боря. Тя ми е мотивация, съветник, както искате го наречете", споделя Радостин.

И ако вие си мислите, че най-трудното нещо за културистите е диетата и строгия режим, то за Радостин не е точно така.

"Най-трудното е да се справиш не само с това да се готвиш за състезание, но да намериш баланса в това да си добър приятел, добър със семейството си, с жена си, в състезанията. Това всичкото да го събереш в едно, защото повечето хора, когато се готвят за състезания, стават малко себични и гледат само себе си, забравят за всичко друго. Аз не искам това да се случва с мен и това ми е най-трудно засега, защото за мен семейството е най-важното", допълва Радостин.

Първото състезание на Радостин в Америка ще е през юли в Лас Вегас.