Ако се интересувате от българска пейзажна фотография, през последните месеци със сигурност са ви попадали снимките на Дамян Георгиев. Заклет планинар е отскоро, но вече е категоричен, че не може без гледките, които открива по върховете.

„Заобичах планината при първия си зимен преход – до връх Каменица и до Тевно езеро. Нещо в мен се промени и светът горе толкова ми хареса. Не мога да си представя да не съм нагоре по височините“, разказа Дамян в студиото на CoolT. Впуска се в „доста сериозни и стабилни преходи“.

Снимка: Дамян Георгиев

Така, например, посреща Нова година на Мусала, но с приятели обикаля и по по-непознати планински дестинации. Някои от тях са рискови. Затова и снима видеа с камера на каската си – едната ръка винаги трябва да държи шпкела. „Човек трябва да има 100% доверие на партньора си, на другия, който е на въжето“, подчерта Дамян.

Сравнява изживяванията в планината с наркотик: „Човек един път изживее ли ги, няма как да не иска още и още“.

Другата му голяма любов е морето, което познава и от родната Варна. Признава, че там може да бъде даже по-страшно.

С усмивка ни призовава следното: „Хората да се стремят колкото се може по-простичко да живеят и да се радват на малките неща като глътка свеж планински въздух и чаша сутрешно кафе… на около 2700 метра“.

Вижте още от снимките на Дамян в галерията: