Жителите на малкия канадски град Азбест решиха, че е време да сменят името му. Те гласуваха той вече да се казва Вал-де-Сорс.

Името си град Азбест получава през XIX в., защото там се намирала и най-голямата мина за азбест в света към онзи момент. Той се намира на 150 км източно от Монреал и в него живеят около 7000 души. 

Предложението за смяната на името идва през ноември 2019 г. от местната власт. Според тях значението, с което се свързва то, пречи на привличането на чужди инвестиции.

Гражданите от 14-годишна възраст са имали право да се включат в избора и да подкрепят някое от предложенията. Така над 51% от имащите право на глас са избрали Вал-де-Сорс да замени Азбест.

„Ще бъде добър подарък за Коледа“, заяви кметът Хюгс Гримард.

Повече от век град Азбест е процъфтявал заради находището си на бял азбест, който е добиван от открит изкоп. През 2011 г. мината спира да работи.

В миналото азбестът е смятан за изключителен минерал. Той намира широко приложение в строителството за подсилване на цимент, изолации, покриви, подобряване на пожароустойчивостта и шумоизолация.

В средата на ХХ в. обаче започват притесненията до колко е безопасно да се използва азбест, след като голям брой научни изследвания свързват минерала със смъртоносни заболявания. Част от резултатите доказват, че вдишването на влакна от азбест причинява рак.

Търсенето на считания дотогава материал спада рязко в световен мащаб. Някои държави дори го забраняват. Канада е една от последните. Тя определя добиването, вноса, износа и използването на като незаконни азбест едва през 2018 г.