"В контекста на вълната от недоволство срещу замърсения въздух в нашата столица и непрестанното бягство от отговорност и прехвърляне на вина, нямам намерения да поставя този текст като протест или защита срещу нечия позиция. Оставям тази форма на изкуство, която създавам като опит за провокация на лични разсъждения. Всеки от нас може да се огледа в този текст и тези фотографии и да открие своята истина." Това е позицията на млад фотограф, чийто провокативен проект, наречен "Свеж въздух", представяме днес. 

Снимка: Димитри Стефанов

Димитри Стефанов е роден в България през 1987 г. Учил е фотография във фотографското училище EFTI в Мадрид, където получава награда за най-добър фотограф на годината. През 2011 г. е избран за Майсторският клас Photo Joop Swart, организиран от World Press Photo. През 2013 г. е финалист за наградата Pikto Award и получава 3-та награда от конкурса БГ Прес Фото.

Чрез снимките Димитри задава въпроси, отговорите оставя на нас. И все пак не пропуснахме възможността да получим и от него няколко отговора.

Коя мъгла е по-тежка – тази в съзнението на хората или тази във въздуха, която поемаме в дробовете си?
Истината е, че в днешно време много хора живеят живота си в мъгла. И докато всички можем да съзрем, вдишаме или осезаем мъглата във въздуха, малко от нас признават пред самите себе си, че една по-тежка и плътна мъгла е обзела съзнанието им. В монотонния кръговрат на битието, тя сякаш се е надвесила над взаимоотношенията и разума ни. Направена от милион малки частици на недоволство, безразличие, отчаяние, самосъжаление, угризения, страх и други, тази мъгла напълно поглъща ежедневието ни.

Снимка: Димитри Стефанов

По какъв начин искаш да провокираш мисленето на хората с проекта си "Свеж въздух"?
Вярвам, че изкуството е начин на изразяване на твореца и на неговото емоционално отношение към даден проблем. Моят стремеж като автор беше да изразя вдъхновението си във фотографии. Да пресъздам един проблем в съвременния свят чрез красотата и силата на изкуството. Провокацията тук е естествено следствие, което възниква у зрителя умишлено или неумишлено. Както обичам да казвам, моите фотографии трябва да задават въпроси, а не да дават отговори.

Цялото интервю и всички снимки от проекта вижте в Ladyzone.bg