Запалени любители на зимните спортове в опит за рекорд на пистите над Банско.

Скиорът Андрей Балевски и сноубордистът Денислав Бодичев ще се опитат да се спуснат най-малко 40 пъти по пистите в рамките на един ден.

Предизвикателството стартира в 7:30 ч. тази сутрин и ще продължи до 17 ч., а общата дължина на изминатото разстояние предвиждат да е 30 000 м. Те ще почиват само докато са на лифта, където ще се хранят.

"Правим го за удоволствието от карането. Идеята ни е да направим нещо, което се мери във вертикални мерки, не в линейни", обясняват те.

„Целта е да направим любителско постижение, докъдето ни стигнат силите и да се слеем с другите хора по пистите. Карането е сериозна работа, трябва да съхраним себе си и околните - най-вече здрави. Това ще е успех за нас. Няма значение самото постижение като параметри“, казва Андрей.

„С това постижение искаме да покажем, че дори и по разумен начин, ако кара човек и се спуска, съобразявайки се с всички правила, може да направи нещо стойностно, не на всяка цена“, допълва той.

„Важно е човек да бъде с по-опитни хора, независимо от спортовете, за да може да прогресира по-добре“, каза от своя страна Денислав Бодичев.

Инициативата не е комерсиална. Подобни опити правят и други скиори по света. Засега най-голямо постижение е постигнал Оливър Керн, който прави 58 спускания на 5,5-километрова писта.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!