Смарт телефони, смарт часовници, смарт домове. В ерата на технологиите няма нищо по-нормално от това те да бъдат интегрирани в една от най-печелившите индустрии – военната, за да дойде ред и на смарт оръжието. 

В началото на XXI век започват първите опити за създаване на високотехнологични изделия, в които новите технологии да помагат на стрелеца. 

Пробивът беше осъществен от „Калашников груп“ и то с емблематичната ловна пушка „Байкал“. Руското оръжие е едно от най-използваните. На пазара е от 1997 г., като дизайнът не се е променил особено.

Стъпка към бъдещето   

Наследникът на „Байкал“ – MP-155 Ultima е първата смарт пушка, произведена в Русия. Оръжието беше представено преди няколко дни на военното изложение в Абу Даби IDEX 2021. 

Оръжието е с футуристичен дизайн и прилича на играчка, но притежава голяма огнева мощ. Смъртоносната машина е специално изработена, за да привлече вниманието на любителите на новите технологии, но е базирана на класическата ловна пушка. 

MP-155 Ultima е изградена на модулна основа, което позволява на собственика да „персонализира“ продукта според своите нужди. Външните елементи са изработени от сплав B95T и високотехнологични полимери. 

Пушка от ново поколение 

Оръжието разполага с камера и възможност за запис на видео във Full HD формат, което може да се запази директно в смартфона чрез Wi-Fi или Bluetooth.

Пушката е снабдена още с цифров дисплей с часовник, компас, хронометър, таймер, брояч на изстрели, GPS и индикатор за оставащите патрони. Компютърът се помещава в регулируемия приклад. 

Калибърът на MP-155 Ultima е 12/7. Нетипичен за руско оръжие, но широко разпространен в западните страни, което показва, че смарт пушката е предназначена основно за износ.

„Навлизането на Ultima на пазара на оръжия може да се сравни с навлизането на новия iPhone на мобилния пазар. Моделът има способността да се синхронизира с джаджи и е насочен към тези, които не могат да си представят живота си без електронни устройства. Никога не е имало такова оръжие на пазара“, каза Дмитрий Тарасов, генерален директор на групата компании „Калашников“ и допълни, че с този проект компанията навлиза в „развлекателната индустрия“. 

Сравнение с iPhone може да се направи и по още една линия. Цената на оръжието е почти колкото на новия модел на телефона. То струва 100 хил. рубли или около 2200 лв.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!