В седмицата, в която целият свят е обърнал поглед към Америка, ви срещаме с една жена, родена в щата Вашингтон. София Клайнзасер обикаля целия свят, за да стигне до село Осоица. 

Тя посреща екипа ни в малкото софийско село Осоица. Пътят й дотук е дълъг. Родена е в Сиатъл - точно на 9500 км разстояние, от другата страна на земното кълбо. Живее в България от 10 години. След като завършва бакалавърската си степен в Сан Франциско, получава стипендия и идва на стаж като учител в гимназия в Плевен. 

Снимка: bTV

"Не че България избра мен, но не бях готова за този живот, когато дойдох тук за първи път, не знаех какво ме очаква. Оказа се, че доста харесах учителската професия." спомня си тя.

София пристига в България без да знае езика, но бързо успява да се намери своето място и да се почувства като у дома си. Казва, че семейните връзки тук са много силни. Още в началото, семейството й в България я приема като свое дете. 

А за България и САЩ споделя че си приличат: "Като седнем на масата за семеен празник, естествено всичко е фокусирано на храната. Имаме си нашите специалитети, тук в България съм опитвала много хубави неща на коледната маса например или за Великден. И у нас е така.В моя край, много се гордеем с природата, защото има много планини, има океан, гори – дива природа. Тук е съвсем същото." казва София.

Снимка: bTV

В България, София среща и любовта на живота си – Кирил. Запознават се чрез приятели и бързо след това решават да минат под венчилото. Спеациално за сватбата, от САЩ пристига нейният баща. 10 години по-късно, тя няма никакво намерение да напуска България и вече прави планове за бъдещето си.

Снимка: bTV

"Мисля да живеем дълго време в тази къща, много я обичаме. Направена е с много любов. Имаме 3  домашни любимци и сега като имаме толкова място, може би ще намерим и други. Имаме вече едно куче, две котки. Аз много обичам животните и може би това е бъдещето." споделя София.

Но, дори на другия край на света, София продължава да се интересува от бъдещето и на своята родина. Казва че носи отговорност за семейството си и гласува на всички избори, макар и дистанционно и вярва, че изборът, който ще направят нейните сънародници, ще бъде правилният.