Изненадваща нова придобивка получи автопаркът на папа Франциск. Известният с критичното си отношение към лукса Свети отец вече ще се придвижва с „Дачия Дъстър”.

Достъпният високопроходим модел на румънския производител е дарение от италианското представителство на компанията майка – „Рено”.

Дъстърът е специално модифициран от румънски инженери за нуждите на Франциск. Подобно на останалите папамобили, върху покрива е поставена защитена с (вероятно бронирано) стъкло конструкция, на която да стои Светият отец. Докато си почива, той ще е на специално направена седалка в купето.

За по-лесно качване и слизане, джипът е с 30 см по-нисък. Конструкцията също е усилена, като няма официална информация дали става дума и за поставяне на броня.

Снимка: Renault Italia

След ръкополагането си Франциск се отказа от използвания до момента поръчков борниран „Мерцедес”, като на много места по света, включително у нас, се придвижваше със скромен на вид „Киа Соул”. Желаещи да возят папата не липсват, като той получи и подарък от „Ламборджини”. Супер возилото "Хуракан" беше продадено на търг, а средствата от продажбата отидоха за благотворителност.