Снощи се състоя годишното септемврийско събитие на технологичния гигант Apple в Калифорния. На него, очаквано, бяха представени новите продукти – три нови модела iPhone, нов Apple Watch, евтин iPad. Станаха ясни и цените на новата стрийминг и гейминг платформа на компанията.

Това, което разочарова мнозина, обаче, е липсата на поддръжка на 5G мрежа на новите устройства. Според мнозина от компанията отлагат старта й за 2020 г.

Снимка: Reuters

iPhone 11 – като iPhone XR, но с двойна камера

По време на събитието беше представен наследникът на iPhone XR – iPhone 11. Подобно на предшественика си, новият телефон е с лек алуминиев корпус и 6,1-инчов екран Liquid Retina LCD. Съществената разлика обаче е двойната камера.

iPhone 11 разполага с една ултраширока камера и една стандартна с по 12 мегапиксела. Новият телефон позволява двукратно оптично отдалечение т.е. ще можете да вкарате значително повече в кадъра при нужда. Въпреки, че новата система от камери напомня тази на iPhone XS, новият iPhone 11 няма оптично приближение. Светкавицата също е подобрена.

Снимка: Reuters

Телефонът е снабден с нов A13 Bionic процесор, който го прави 20% по-бърз и съществено подобрява графичното представяне. Камерата също се възползва от подобренията на процесора – тя разполага с нова функция наречена Deep Fusion, която би трябвало да създава много по-ясни и остри изображения, както и нов “нощен режим”, подобряващ снимането при ниска осветеност чрез комбинация от голям брой снимки (нещо, което устройствата с Android имат от няколко години - б.р.).

Традиционно телефонът идва с лицево разпознаване, което е рекламирано като по-добро и по-бързо от това на предшествениците му и батерия, която издържа 17 часа използване на пълен капацитет.

Снимка: Reuters

iPhone 11 идва в шест нови цвята – черен, зелен, жълт, лилав, червен и бял. 

Размерът на паметта също е стандартната – 64 GB, 128 GB и 256 GB.

Цените за iPhone 11 започват от $700 и предварителните поръчки на новия телефон ще започнат на 13 септември. 

Снимка: Reuters

iPhone 11 Pro – камери, още повече камери

Скъпият нов телефон на компанията е с името iPhone 11 Pro и най-съществената разлика е в тройната камера.

iPhone 11 Pro замества предшественика си iPhone XS. Той е с метален корпус и 5,8-инчов OLED дисплей. Според Apple екранът е най-издръжливият, който са произвеждали до момента. Цветовете са матирани, като сред тях вече е и зелено.

Съществената разлика е ясно видима на гърба на телефона – тройна система от камери. iPhone 11 Pro разполага с нова ултра-широка камера. Трите камери са с по 12 мегапиксела и покриват фокусно разстояние от 13 мм (представете си визия като през шпионка - идеално за снимки в тесни пространства или за пейзажи) до 52 мм (приближение, което прави перспективата изключително подходяща за портрети).

Снимка: Reuters

Като изключим новата система камери и малко по-различен дизайн, iPhone 11 Pro е общо взето същият като iPhone 11.

Телефонът идва отново с трите стандартни размера памет. Цената започва от $1000.

Разполага и с версия с по-голям екран с името iPhone 11 Pro Max с 6,5-инчов дисплей и още по-издръжлива батерия на цена от $1100.

Снимка: Reuters

Apple Watch серия 5 – вече работи постоянно

Една от най-големите промени при часовниците на Apple е, че те вече работят постоянно. При предишните серии, часовникът се самоизключваше, когато пред екрана му няма лице. Сега, ако китката на носещия е в покой, на екрана на часовника остават видими някои основни елементи като стрелките.

Новият часовник разполага и с вграден компас – функция, която остава доста неясна като концепция за момента. От компанията обявиха, че до компасът ще бъде достъпен за разработчици, което означава, че могат да му бъдат добавени функции.

Снимка: Reuters

Големите промени по часовниците се очаква да настъпят с предстоящата операционна система Watch OS 6.

Цените започват от $400 за алуминиев вариант. Титаниевите са от $800, а керамичните – от $1300. Предварителната поръчка започва на 20 септември.

Снимка: Reuters

Нов по-евтин iPad

Мечтата на мнозина се сбъдна – Apple представиха нова и по-евтина версия на iPad.

Таблетът е с 10,2-инчов Ретина дисплей и с нов “умен” конектор, който позволява използването на различни видове клавиатури и външни устройства.

От компанията твърдят, че новият iPad е по-бърз от повечето предлагани на пазара компютри.

Най-хубава е цената му – новият iPad ще струва най-малко $330 за WiFi модела и $460 за модела с мобилен интернет. За стандартите на Apple това е евтино.

Ще бъде на пазара на 30 септември.

Снимка: Reuters

Платформи за игри и видео

Новите платформи за игри и стрийминг услуги на Apple са значително по-евтини от всички останали на пазара.

Apple Arcade ще струва $5 на месец и ще дава достъп до над 100 игри, достъпни само на Apple устройства. Услугата ще бъде достъпна масово на 19 септември. Важно е да подчертаем, че не става въпрос за конкурент на новите платформи на Microsoft и Google, тъй като за тези 5 долара ще получите предимно игри за телефон, а не възможност през сървърни масиви да играете най-горещите PC и конзолни заглавия. Освен това, скоро Google ще пуснат своя конкурент на Apple Arcade - Google Pay Pass.

Apple TV+ - платформата на компанията за стрийминг също ще струва едва $5 на месец. Това между два и три по-малко от абонамента за “Нетфликс”, например. От компанията предлагат и бонус – ако закупите Apple TV, iPad или iPhone получавате една година Apple TV+ безплатно.