Няма как в последните години, поне веднъж да не сте попадали на красива снимка на София. И можете да сте почти сигурни, че тя е дело на Иван Шишиев и Екатерина Калугина – хората, които стоят зад проекта "Етюд-и-те на София". Пет години по-късно страницата им в социалните мрежи се е превърнала в абсолютен хит и има близо 200 хиляди последователи.

Снимка: Етюдите на София

Идеята фотографиите им да намерят място и във физически албум се ражда още през 2015г., но дълго време не успяват да реализират този проект. И така до този септември.

„Снимките са подбрани с много караници“, споделя Иван. „И много кафе!“, допълва Екатерина.

Задачата да изберат само 200 снимки от над 12 хиляди се оказва много трудна. Над осем месеца двамата работят от сутрин до вечер и успяват да подберат най-красивите фотографии, които представят София в пълния ѝ блясък.

Снимка: Етюдите на София

Иван и Екатерина рядко са далеч един от друг, а фотографията е основна част от тяхното всекидневие. Често може да ги видите на някой покрив с фотоапарат в ръка.

„Обикаляли сме наистина много - Лондон, Рим, Париж, дори Хива в Узбекистан. Толкова градове и в крайна сметка винаги се връщаме в София, защото това е един различен град“ разказва Иван.

Заедно с албума, под красивите куполи на Регионалния исторически музей на столицата, двамата създават и изложбата "Под небето на София", която показва града пречупен през призмата на покривите. Тя може да бъде разгледана от 15 септември до 30 ноември 2020 г.