Поемането на нощни смени води до сърдечносъдови заболявания, съобщи Ен Би Си нюз, позовавайки се на изследване на специалисти от харвардската болница "Бригам енд уиминс" в Бостън.

Резултатите сочат, че медицински сестри, които са поемали нощни смени на ротационен принцип за период от 10 години или повече, страдат от 15% по-висок риск от коронарна болест на сърцето в сравнение с жените, избягвали работата в късните часове на нощта.

"Около 15 милиона американци работят до късно вечерта, през нощта или много рано сутринта", казва ръководителката на изследването Селин Ветер.

В рамките на проучването специалистите проследили две големи изследвания, включващи данни за работата и здравето на медицински сестри от 1976 г. до днес.

"Сред жените, поемали нощни смени в работата си на медицински сестри, статистиката показва увеличаване на риска от сърдечносъдови заболявания", се посочва в доклада.

Резултатите от изследването изтъкват и други вреди върху здравето в резултат на работата през нощта - увеличаване на теглото, предразположение към тютюнопушене и приемане на обезболяващи, риск от диабет и нарушаване на съня.

Опасността обаче изчезва с прекратяването на поемането на нощни смени, твърдят учените.