Всеки ден по 4 часа танцьорите от ансамбъл "Филип Кутев" се подготвят за предстоящия спектакъл. Нужда е изключителна физическа подготовка и издръжливост, за да си танцьор на народни танци, казва Елена Кутева и за това нейните танцьори са млади.

"Нашите танци, на ансамбъл "Филип Кутев" са много силови. Много трудно би могъл да издържи човек на възраст, за танците по начало се иска физика, това е абсолютно задължително."

Милен и Йорданка са танцьори цял живот, а от дълги години в ансамбъл "Филип Кутев". За този спектакъл влизат в образа на млада влюбена двойка и представят фрагмент от тракийска сватба, който се нарича "въртяшка". Двамата разказват, че това е процес на ухажване.

"Този фрагмент е обичай от пазарджишко. Нарича се въртяшка, представя част от няколко картини. Това е една част, в която момата и момъкът, които са се залюбили през годината се качват на въртяшката и се въртят.

И двамата споделят, че танците са част от тях и ги карат да се чувстват живи.

"Чувството, което изпитваш на сцената, когато излезеш пред многобройна публика, танците които изпълняваш, самото чувство, вълнение преди концерти, костюмите, всичко влияе и искам да танцувам още и още." - казва Йорданка.

На сцената в зала 1 на НДК за четвърти път ще се качат над 180 танцьори от трите най-големи ансамбъла в България - "Филип Кутев", "Тракия" и "Пирин".